Przepisy

Przepisy

GOTOWAĆ W PODANEJ KOLEJNOŚCI!

ŚNIADANIA

KASZA QUINOA LUB KASZA GRYCZANA NIEPALONA

Kaszę dać na suchą patelnie i trochę usmażyć (pilnować żeby się nie przypaliła). Przemyć pod bieżącą wodą. Wsypać do garnka z czystą wodą, dodać sól. Postawić na ogniu. Jak się zagotuje, wyłączyć i odstawić z przykrytą pokrywką. Po 10-20 min kasza napęcznieje. Osobno zetrzeć na tarce marchewkę, lekko podusić na patelni z rozgrzanym olejem kokosowym. Cebulę pokroić w drobną kostkę i też podusić na patelni na oleju kokosowym. Kiedy kasza już napęcznieje – dodać do niej drobno posiekaną natkę pietruszki i koperek, dodać małą szczyptę majeranku, następnie poduszoną marchewkę, cebulę, pieprz. Wszystko wymieszać.

KASZA JAGLANA

Kaszę przemyć pod bieżącą wodą. Wsypać do garnka z wrzącą wodą i postawić na ogniu. Gdy już się zagotuje, wodę wylać, przemyć kaszę gorącą wodą. Wsypać kaszę do garnka, wlać wrzącą wodę. Dodać szczyptę kminku. Dodać jedną łyżkę stołową masła, kilka ziarenek ziela angielskiego i trochę soli. Gotować przez 10 min na małym ogniu. Na koniec dodać olej kukurydziany.

ZUPY

BARSZCZYK

Na 3 litry wody pół kg ziemniaków, 2 średnie buraki, 2 średnie marchewki, 1 pietruszka, pół selera, 1 cebula, przyprawy: sól, posiekana zielenina, majeranek, papryka słodka mielona, pieprz czarny mielony. Do wrzącej wody wrzucić małą szczyptę tymianku, szczyptę kurkumy, 1/4 łyżeczki kminku, ziemniaki, pokrojone na pół. W czasie gdy ziemniaki gotują się, obrać jarzynę i zetrzeć na dużej tarce (każdą jarzynę osobno). Na patelni z niewielką ilością oleju kokosowego dusić (TROCHĘ) osobno marchewkę i buraki. Ugotowane ziemniaki rozgnieść tłuczkiem, włożyć do garnka startą na dużej tarce pietruszkę i po kilku minutach starty na tarce seler. Dodać paprykę słodką w proszku i po kilku minutach pieprz mielony czarny. Posolić. Dodać zieleninę, szczyptę majeranku. Z patelni włożyć do garnka buraki, po kilku minutach marchewkę. Cebulę pokroić w kostkę i podusić na oleju kokosowym. Włożyć do zupy. Gotować jeszcze przez 3-5 min.

ZUPA-KREM Z ZIELONEGO OGÓRKA

Na 3 litry wody: 1 kg ziemniaków, pół kg ogórków zielonych, 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, ¼ selera, pół pora, pieprz czarny mielony, sól, natka pietruszki i koperku. Słodka śmietana. Do wrzącej wody włożyć szczyptę tymianku, szczyptę kurkumy i ziemniaki pokrojone na pół. Marchewkę pokroić w kawałki średniej wielkości, ogórki zielone pokroić tak samo. Kiedy ziemniaki się ugotują włożyć do garnka pokrojone marchewkę i ogórki.  Dodać pietruszkę, seler, por, 1 zgnieciony ząbek czosnku, pieprz mielony, sól, szczyptę bazylii, natkę pietruszki i koperek. Gotować przez 15-20 minut. Podbić słodką śmietaną, dodać małą szczyptę majeranku. Zmiksować.

ZUPA-KREM WARZYWNA

W podanej kolejności wkładać do garnka z wodą wrzącą – szczyptę tymianku, szczyptę kurkumy, obrane ziemniaki, pokrojoną marchewkę, szczyptę kminku, korzeń pietruszki, fasolkę szparagową, oregano, seler, por, pieprz mielony, sól, bazylię, pokrojone ogórki kiszone, natkę pietruszki i koperku. Gotować przez 15-20 min. Podbić słodką śmietaną. Doprawić małą szczyptę majeranku. Zmiksować.

ŻUREK

Na 3 litry wrzątku: w podanej kolejności wkładać do garnka – szczyptę tymianku, 6 marchewek, 2 pietruszki, 2 duże cebule w całości, 2 ząbki czosnku, ¼ łyżeczki imbiru w proszku, trochę pieprzu czarnego mielonego i  sól. Gotować przez 15-20 minut.  Zmiksować. Wlać do garnka żurek (zupa nie powinna być zbyt kwaśna), dodać pół łyżeczki majeranku, pół łyżeczki kminku. Podbić 1 szklanką słodkiej śmietany. Podawać z ziemniakami.

ZUPA-KREM SELEROWA

Na 3 litry wrzątku: 1 kg ziemniaków, 2 marchewki, 1 duży seler, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, pół łyżeczki imbiru, sól, bazylię, 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki, szczypta majeranku, 2 łyżki masła i szczypta kminku. W podanej kolejności wkładać do garnka z wrzącą wodą: szczypta tymianku, szczypta kurkumy, pokrojone na pół ziemniaki, pokrojone marchewki, pokrojony seler, pokrojoną cebulę, posiekany czosnek, imbir, sól. Gotować przez 15-20 minut. Zmiksować. Doprawić bazylią, natką pietruszki, majerankiem, masłem, kminkiem i uzupełnić wrzątkiem (jeśli jest taka potrzeba).

ZUPA-KREM Z PORÓW

   Na 3 litry wrzątku: szczypta tymianku, szczypta kurkumy, szczypta mielonego  kminku, 1 kg ziemniaków, imbir w proszku, sól, szczypta bazylii, siekana natka pietruszki, 2 łyżki masła, pół kg porów, koperek. W podanej kolejności wkładać do garnka z wrzącą wodą – szczypta tymianku, szczypta kurkumy, szczypta kminku, połówki ziemniaków, masło, imbir, sól, uzupełnić wrzątkiem (jeśli jest taka potrzeba), koperek, szczypta bazylii. Pokrojony por podusić na maśle i dorzucić do garnka. Gotować przez 20 minut. Zmiksować.

ZUPA-KREM SZPINAKOWA

Na 3 litry wrzątku: 2 pokrojone marchewki, 2-3 ziemniaki, szczyptę oregano, sól, małą szczyptę bazylii, szczyptę tymianku. Gotować do miękkości. Dodać szpinak świeży 4 wiązki lub więcej wg uznania (przed włożeniem do garnka trzeba wymoczyć w chłodnej wodzie i dobrze przemyć). Zagotować, zdjąć z ognia i zmiksować. Dodać 3 ząbki rozgniecionego czosnku, trochę soli, sok z 1 cytryny, podbić słodką śmietaną.

ZUPA Z DYNI

Umyć dynię, pokroić na duże kawałki. Z tych kawałków obrać skórkę. Pokroić obrane kawałki na drobniejsze. Do garnka wlać wodę, taką ilość żeby tą wodą było przykryte dno garnka, zagotować tą wodę, włożyć pokrojoną dynię, dodać ziele angielskie, posolić (soli bardzo mało). Gotować do miękkości. Potłuc tłuczkiem, jak purée ziemniaczane. Można dodać trochę masła i podbić słodką śmietaną.

DRUGIE DANIA

KOTLECIKI ZIEMNIACZANE

Składniki: 2 kg ziemniaków, 1 duża cebula, szczypta imbiru w proszku, 1 jajko, pieprz czarny mielony, sól, natka pietruszki, mąka z amarantusa, olej kokosowy do smażenia. Wyszorować szczotką ziemniaki, ziemniaki w łupinach włożyć do wrzątku i gotować do momentu aż się ugotują (żeby nie były bardzo rozgotowane). Cebulę pokroić w kostkę i podusić na oleju kokosowym. Ziemniaki w łupinach przemielić w maszynce do mięsa, dodać surowe jajko, pieprz, imbir, sól, posiekaną natkę pietruszki, duszoną cebulę. Dobrze wszystko wymieszać. Sformować małe kotleciki (kulki), obtaczać w mące z amarantusa i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju kokosowym.

KOTLECIKI MARCHWIOWE

Składniki: 1 kg marchewki, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 1 jajko, pieprz czarny mielony, sól, mąka z amarantusa, szczypta bazylii, olej kokosowy do smażenia. Ugotować marchewkę w łupinach. Cebulę pokroić w kostkę i podusić na oleju kokosowym.  Ugotowaną marchewkę obrać. Przemielić w maszynce do mięsa, dodać surowe jajko, pieprz, sól, posiekaną natkę pietruszki, szczyptę bazylii, duszoną cebulę. Dobrze wszystko wymieszać. Sformować kotleciki (kuleczki), obtaczać w mące z amarantusa i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju kokosowym.

KOTLETY Z SELERA

Składniki:  cały seler, szczypta tymianku, szczypta kurkumy, szczypta kminku, pieprz, sól. Do wrzątku po kolei dawać: szczyptę tymianku, szczyptę kurkumy, szczyptę kminku, cały nie obrany seler, sól. Gotować NIE do miękkości, seler powinien być twardawy (nie przekłuwać nożem czy widelcem żeby nie naruszyć całości). Po ugotowaniu zlać wodę, poczekać aż wystygnie seler. Pokroić w bardzo cienkie plasterki (krążki), posypać pieprzem. Obtaczać w jajku i w mące z amarantusa i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju kokosowym.

JARZYNA DUSZONA

Składniki: 1 kg ziemniaków, 1 kg marchewki, 0,5 kg pietruszki, 0,25 kg selera, 1 cebula, pieprz czarny mielony, szczypta tymianku, szczypta kurkumy, szczypta kminku, szczypta bazylii, szczypta majeranku, 1 łyżka stołowa masła. Do garnka z małą ilością wrzątku wkładać w następującej kolejności: szczyptę tymianku, szczyptę kurkumy, szczyptę kminku, pokrojoną w dosyć drobną kostkę jarzynę – ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę. Dodać mielony czarny pieprz, sól, szczyptę bazylii, szczyptę majeranku, masło. Dusić do momentu, aż jarzyna będzie miękka.

PIETRUSZKA „PANI MADZI”

Umyć korzenie pietruszki. Do garnka z wrzątkiem włożyć umytą pietruszkę. Gotować NIE do miękkości – pietruszka powinna być twardawa. Zlać wodę, poczekać aż pietruszka wystygnie, obrać. Pokroić na długie cienkie paseczki. Obtaczać w przyprawach w następującej kolejności (każda przyprawa ma być na osobnym talerzu): cynamon, imbir, pieprz, kardamon, sól, pokropić sokiem z cytryny, bazylia, kurkuma.  Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju kokosowym.

SURÓWKI I SAŁATKI

SURÓWKA Z MARCHEWKI I PORA

Marchewkę zetrzeć na grubej tarce. Dodać: pokrojony por, starty chrzan, posolić, starte na grubej tarce jabłko, ¼ łyżeczki kurkumy, słodka śmietana.

SURÓWKA Z SELERA

Seler dobrze umyć. Włożyć do miski z wodą i z sokiem z cytryny na 30 min. Wyjąć, obrać ze skórki. Zetrzeć na dużej tarce. Posolić, skropić sokiem z cytryny. Dodać pokrojone orzechy włoskie. Można posłodzić miodem.

SURÓWKA Z RZEPY CZARNEJ

Rzepę dobrze umyć i wyszorować. Można obrać ze skórki, choć najlepiej nie obierać. Zetrzeć na drobnej tarce. Posolić. Skropić sokiem z cytryny. Dodać małą szczyptę zmielonego tymianku. Dodać startą na drobnej tarce marchewkę. Posłodzić miodem.

SURÓWKA Z RZODKIEWKI

Wlać do miski małą ilość oliwy z oliwek. Rzodkiewkę pokroić w krążki i dodać do oliwy. Dodać drobno posiekany szczypiorek i ząbek czosnku. Doprawić odrobiną mielonego czarnego pieprzu. Posolić. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki i koperku.

GOTOWANE BURAKI Z CZOSNKIEM

Ugotować buraki, obrać ze skórki. Zetrzeć na drobnej tarce, przełożyć na sitko i odczekać, aż wycieknie sok. Włożyć buraki do miski, zetrzeć na drobnej tarce 1 ząbek czosnku i dodać do buraków, posypać pieprzem czarnym mielony, posolić. Wszystko dobrze wymieszać.

NAPOJE

ZBITEŃ (ma działanie grzybo- i bakteriobójcze)

Do 1 litra  wrzątku dodajemy: szczyptę stewii, 1/3 łyżki stołowej chmielu, szczyptę cynamonu, 5 goździków, szczyptę melisy suszonej lub 3-5 listków świeżej. Wszystko wymieszać, zagotować. Odstawić na 15-20 minut, po czym odcedzić. Pić ciepłe.

NAPÓJ ODKWASZAJĄCY

Pić trzeba na czczo na 30 min przed śniadaniem. Wlać 150 ml ciepłej wody do dużego kubka, dodać ¼ łyżeczki sody oczyszczonej, wymieszać, dodać świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny, wszystko wymieszać. Wypić całość powoli.

KAWA ROZGRZEWAJĄCA  GOTOWANA WG PIĘCIU PRZEMIAN 

W garnuszku zagotować 250 ml wody, wsypać ¼ łyżeczki cynamonu, ¼ łyżeczki imbiru, szczyptę kardamonu, 2 szt, goździków, małą szczyptę soli (najlepiej himalajską), pół łyżeczki soku z cytryny, 2 łyżeczki kawy (najlepiej świeżo zmieloną), posłodzić stewią lub miodem. Kawę gotować na bardzo małym ogniu przez 5 minut.                                 

KAWA ODCHUDZAJĄCA

Do filiżanki świeżo zaparzonej kawy dodać 1 łyżkę stołową masła i 1 łyżkę stołową oleju kokosowego. Taką kawę trzeba pić zamiast śniadania i pierwszy posiłek powinien być nie wcześniej niż za 3-4 godziny.